Pressen

Oversigt over omtale i pressen

    Horsens Folkeblad 15. december 2009

    Soldaten blev guldsmed

    Torben Nørbo smelter guld ude i stalden

    LUNDUM - Guld er levende. Ikke blot kan det bøjes og strækkes til smykker af enhver slags - det fortæller også historier.

    Det er guldsmed Torben Nørbo fra Lundum meget bevidst om, når han får til opgave at smelte oldemors gamle vielsesring om til f.eks. et vedhæng eller en broche.

    - Smykker kan rumme stærke minder om en afdød slægtning, og affektionsværdien kan være langt højere end værdien i penge. Jeg har flere gange i butikkerne set kunder, der græd, når de afleverede gammelt guld til at blive smeltet om, siger den 39-årige guldsmed.

    11 år som soldat

    Han er netop, for 14 dage siden, blevet helt og aldeles selvstændig. Med base på den lille ejendom på Østbirkvej, hvor han har indrettet entreen til lille værksted med salgsdisk og et par små montrer. Herfra vil Torben Nørbo, der blev udlært i 2005, leve af både at lave smykker til private - evt. ved at smelte gammelt guld om - samt af at reparere smykker for guldsmede-butikker landet over. Det gør butikkerne nemlig ikke så ofte selv.

    - Guldsmed er ikke en beskyttet titel, og man kan sagtens sælge guld uden at være faglært guldsmed. Det kræver så bare, at de kan sende smykkerne til reparation et andet sted - f.eks. hos mig.

    Torben Nørbo tog springet ind i livet som guldsmed for otte år siden. Forud var gået 11 år som professionel hos telegraftropperne i forsvaret. Til sidst blev han træt af den lange køretur til Karup, og fik en overgang job hos en lokal entreprenør. Men en drilsk skulderskade tvang ham til at tænke nyt - og så kom ideen om at arbejde med guld og sølv snigende.

    - Jeg havde en kammerat, der arbejdede lidt med det, og stille og roligt blev jeg grebet af det. Ikke mindst arbejdet med de små dele. Jeg sidder nærmest i en lille glasboble, når jeg arbejder. Det er en side af mig selv, jeg slet ikke oplevede i årene som soldat, siger Torben Nørbo, der også overvejede at blive urmager.

    Sådan gik det ikke, og i dag stortrives han i sit lille værksted med tænger, file, lup og skydelære - og en gammel kaffemaskine, der altid står klar med varm afkalker til at afsyre smykkerne.

    Desuden rummer et af hjørnene også en boks, hvor de ædle metaller kan bades i f.eks. cyankalium, når det skal forgyldes, eller i almindelig afløbsrens, når al fedtet skal af. Og ja, udluftningen er selvfølgelig i orden, understreger Torben Nørbo, der også selv legerer sit guld i den rigtige blanding med sølv og kobber.

    Vandt DM-guld
    Han fik i sin tid en læreplads hos Vase Guld & Sølv i Hasselager, bestod svendeprøven med et 11-tal i 2005 og vandt samme år i august DM for guldsmede. Det var et godt år, konstaterer han med et skævt smil i dag.

    Tre år i Århus
    Et par år tjente han sin løn hos Gindeberg i Graven i Horsens, inden han fik "et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til": Job hos guldsmed Boye i Århus. Her var han i tre år, men krisen mærkes ikke mindst hos guldsmedene. Folk bruger ikke så mange penge på nye og dyre smykker, og vil hellere bruge det i smykkeskrinet derhjemme lidt længere - med mindre de får det smeltet om. Han mistede derfor sit faste job, og har nu valgt at gøre alvor af drømmen om at blive selvstændig.

    - Forsåvidt har det været undervejs længe. Jeg har i mange år vidst, at jeg før eller senere ville være selvstændig, og så kunne det lige så godt være nu, siger guldsmeden, hvis kone Birgitte er i gang med at uddanne sig til ergoterapeut.

    Om bag disken
    Ikke mindst når han skal pejle sig ind på, hvilke særlige ønsker en kunde har, nyder han sit arbejde. Skal et par have lavet vielsesringe, kommer de med ind bag disken og ind til det lange spisebord i husets private del.

    - Hen over en disk bliver det let lidt kunstigt. Inde ved bordet slapper man mere af, og så kan jeg bedre læse kunderne - hvad deres stil og deres ønsker er, måske inden de selv er klar over det. Det er meget opløftende, når den slags lykkes, siger han.

    Nogle gange skal der flere tegninger til, før f.eks. den helt rigtige ring er klar. Andre gange laver han en hurtig model i sølv, som kunden godkender, før guld-arbejdet går i gang. Og det sker jævnligt, at han laver nye ringe af gamle arvesmykker.

    Smeltningen klarer guldsmeden selv. Det sker i den gamle staldbygning, på den anden side af den gamle gårdsplads. I det hele taget nyder han at kunne arbejde hjemmefra, for er der en opgave, der driller lidt, kan han hurtigt finde andre sysler. Måske at reparere lidt på den 46 år gamle Ferguson-traktor, der står i laden.

    Sikkerheden har Torben Nørbo også tænkt på.
    - Nogle tror måske, at jeg har guld for flere millioner liggende. Sådan er det jo langt fra. Men selvfølgelig er der alarm på huset, og der er kun håndtag på indersiden af fordøren. Private kunder er meget velkomne, men de skal bare ringe og aftale en tid først, siger guldsmeden fra Lundum.

    Tekst: Per Gregersen, Foto: Morten Pape

    Århus StiftTidende August 2005

    Et hverdagseventyr i det pureste guld.
    Tekst: Michael Dalsager - Foto: Helene Bagger.

    Karriereskift:
    Sygemelding gav vejarbejder rygstødet til at blive landets dygtigste guldsmed.

    Bering: Hverdagen har sine små eventyr. Torben Nørbo er et af dem.
    I halvandet år var han sygemeldt og bundet til hjemmet - af en skulderskade og en tung sagsbehandling. I dag sidder han med det fineste håndværk mellem hænderne og en anbefaling på 24 karat. Torben Nørbo er landets bedste guldsmedelærling og nu også svend. Udlært hos mester Niels Vase, Vase Guld & Sølvsmedie i Bering ved Hasselager. Og det er hverdag igen, da avisen besøger det lille værksted ved Hovedvejen. 35-årige Torben Nørbo reparerer en guldkæde og andre smykker i værkstedet, hvor hans mester Niels Vase og hustruen Anne Gudme-Knudsen er både kolleger og arbejdsgivere. Stemningen er både afslappet og koncentreret i lokalet, hvor selv tiden er gået i stå. Viseren forbliver på kl. 14.42. At fremtiden skulle forme sig sådan, tydede intet på for frem år siden...

    Horsens Folkeblad 2005

    Danmarks bedste guldsmedelærling.
    Vandt med flot broche.

    Rådved - Det var en stolt Torben Nørbo, Rådved, der kan titulere sig selv med den fornemme titel danmarksmester i guldsmedehåndværk 2005 for lærlinge.

    I alt 12 var tilmeldt mesterskabskonkurrencen i Bella Centret i weekenden. Seks blev valgt ud, og tre blev færdige med den bundne opgave, der lød på at lave en 14 karats guldbroche efter tegninger af Karin Borup fra Borup Design på 22 timer. Torben Nørbo løb med førstepladsen, og det var han godt tilfreds med.
    - Jeg var ret forelsket i den broche, jeg fik lavet, og synes selv det gik godt, siger den 35-årige Torben Nørbo, der bliver udlært 1. november i år.
    Han har arbejdet det meste af sit voksne liv som soldat, indtil en sygemelding tvang ham til at vælge nye veje. Interessen for mekanik og teknik sporede ham ad tilfældighedernes vej ind på guldmedefaget, og i dag betragter han det som et lykketræf, at han valgte lige den sti.
    Foruden guldmedalje og mesterskabstitel fik Torben Nørbo også et 11-tal og en sølvmedalje for sin svendeprøve. Og fremtiden tegner sig lys.
    - Jeg har allerede fået flere jobtilbud - også inden mesterskabet blev afgjort, siger Torben Nørbo.

    AU Clock Messerapport august 2005

    VINDEREN AF DM I GULDSMEDEHÅNDVÆRK
    Lysindfaldet skinner stærkt ned over udstillerne i Bella Center søndag den 28. august, men det er ingenting sammenlignet med, hvor meget dagens vinder af DM i guldsmedehåndværk, Torben Nørbo, stråler stolt og glad.

    Torben fortæller, hvordan han med det samme fik kærlighed for opgaven. Man ser da også på det færdige resultat, at der har været overskud til at kæle ekstra meget for udførelsen. Torben har sågar haft tid til at tilføje sin helt egen detalje. Initialerne H.C.A. står indgraveret på miniature potteplanten i Torbens version af Tommelises vindue.

    Torben og de fem andre deltagere fik torsdag morgen den 25. august udleveret en tegning af opgaven og den præcise mængde guld til at gøre smykkedesigneren Karin Borups oplæg efter. Og så var det ellers bare om at komme i gang.

    Torben bliver færdiguddannet den 1. november og har allerede fået et barselsvikariat hos en guldsmed i Bramming, Ribe.

    DELTAGERE I DM I GULDSMEDEHÅNDVÆRK

    Charlotte Wøhlk Wæhrens, Frederikshavn (2. plads)
    Udlært hos: Guldsmed Hansen, Brønderslev.

    Sabine Sørensen, Nakskov (3. plads)
    Udlært hos: T. Steen Andersen, Nykøbing F.

    Jesper Lykke Olsen Egelund, Ringsted
    Udlært hos: Georg Jensen, Frederiksberg.

    Solvejg Gineste, Viborg.
    Udlært hos: Heiring A/S, Randers.

    Torben Nørbo, Horsens.
    Udlært hos: Vase guld og sølv, Hasselager.

    AU Clock messerapport august 2005

    Messerapport
    Skandinavisk Guld Sølv og Ure messe 2005
    Ædelsmede, urmagere og salgsassistenter af særlig format modtog Guldsmedefagets Fællesråds nystiftede medalje designet af Kim Buck. Medaljen og æren blev givet for de ekstraordinære gode præstationer ved svende- eller fagprøver.

    Medalje modtagere 2005:

    Sølvmedalje
    Guldsmed Torben Nørbo, udlært hos Guldsmed Niels Vase, Hasselager.
    Salgsassistent Nina-Niquita Dehn-Chritiansen, udlært hos City Arkaden, Kbh
    Urmager Brit Blach Jensen, udlært hos Atelier Andersen, Eskildstrup

    Bronzemedalje:
    Guldsmed Birthe Bjerre Frost, udlært ...........................
    Guldsmed Lars Borgstrøm, udl................................
    Og mange flere..............