Lidt om sølv

Sølv: (Argentum, Lat.) Grundstof nummer 47 i det periodiske system med forkortelsen Ag og fremtræder som et skinnende blankt hvidmetal. Sølv (Ag) vejer 10,50g/cm3 og er, ligesom guld, et meget formbart metal i ren form.

Det rene sølv (finsølv, 999 promille) er også for blødt til de fleste praktiske formål. Man er dog de senere år begyndt at lave korpus sølv (store fad og andet brugskunst af finsølv), idet det til en vis grad lader sig smede hårdt, så det er mere anvendeligt. Allan Scharf bruger det til nogle af sine arbejder - se: http://www.scharff.dk

Det legeres derfor almindeligvis med kobber. Også når sølv er legeret, angives dets lødighed i promille f.eks. .925 (925/1000 dele rent sølv). En anden betegnelse for .925 sølv er Sterling. Betegnelsen er af Engelsk oprindelse og har intet med Pund Sterling at gøre, men tilkendegiver samme finsølvs indhold som før nævnt, altså f.eks. 925/1000.
Den færdige legerings sølvindhold, skal ligesom guld, angives i promille ved stemplingen af varen og skal desuden være stemplet med et af FORCE godkendt og registreret Mester-stempel (navnestempel).

Benævnelser (stemplinger):
.830 (s) = Tre tårnet sølv
(Denne stempling/lødighed er den mindst tilladte lødighed i Danmark)

.925 (s) = Sterling sølv
(Den almindeligste form for sølv og velegnet til allergikere pga. det lave kobberindhold i legeringen. Der kan dog stadig være nogle der ikke tåler .925 sølv i f.eks. ører e.lign.)

Alle guld, sølv, platin og palladiums varer skal her i Danmark være stemplet korrekt. Da disse varer reelt stadig betragtes som et betalingsmiddel er de underlagt en meget streng kontrol. Dette betyder at producenter og importører (ædelsmede, guld og sølvsmede) eller andre ufaglærte der ønsker at sælge smykker e.lign som ædelmetal, skal stemple arbejdet i henhold til lovgivningen.

Du kan læse meget mere her: http://www.aedelmetalkontrollen.dk/cms/site.aspx?p=6128

Finsølv er også et kostbart materiale.
F.eks. kostede 1 gram finsølv den 28. april 2011, ca. 7,89 Dkr.

Sølv forbindes med månen, på grund af farven, og dermed med måneguddommene og hører til Jomfru Maria. Det blev tidligere forbundet med borgerlig velstand. I alkymistiske tekster forbindes sølv med måneguden Luna. Astrologisk hører sølv til stjernetegnet krebsen.  Kilde: Wikipedia.dk

Sølv forbindes med månen, på grund af farven, og dermed med måneguddommene og hører til Jomfru Maria. Det blev tidligere forbundet med borgerlig velstand. I alkymistiske tekster forbindes sølv med måneguden Luna. Astrologisk hører sølv til stjernetegnet krebsen.

Kilde: Wikipedia.dk